Sportrelaterade knäskador: Det du behöver veta

När man tänker på knäskador som kan dyka upp inom sportvärlden så är förmodligen en främre korsbandsskada det vanligaste man ser framför sig. Men just eftersom man har massor av fästen i denna led så kan en skada variera mellan allt från en enkel stukning till det fruktansvärda att knäet går ur led.

Lär dig om de olika knäskadorna här och hur du kan förhindra att de stoppar din sportkarriär.

Olika slags skador

Ditt knä är den största leden i din kropp och stöttar majoriteten av din kroppsvikt när du står upp. Dessutom så har den över tio olika fästen mellan ligament, korsband, ben, brosk och muskler. Med andra ord så kan du skada ditt knä på många olika sätt. Här är de vanligaste knäskadorna relaterade till sport.

Stukning

Ett stukat knä är den minst farliga skadan och händer endast om du sträcker ett ligament för mycket. Läkare diagnostiserar stukningar och hur illa de är baserat på hur rörlig du är i knäet, genom röntgen och på hur skadan inträffade. De olika slags stukningarna beror på hur ligamentet påverkas.

En Anterior Cruciate Ligament-skada (ACL), även kallat en främre korsbandsskada, sker ofta i sporter där man hoppar eller vrider sig mycket, som exempelvis i gymnastik eller basket. Stukningar kan också hända i kontaktsporter som fotboll där knäet slås i medan det är böjt.

Oavsett var stukningen är så behöver denna slags knäskada minst två veckors återhämtning. Att hålla den skyddad med bandage förhindrar ytterligare skador medan att kyla ner området minskar svullnaden.

Bristning och ruptur

En bristning är nästa nivå i skada efter stukningen och händer efter en plötslig vändning, som en crossover i basket eller ett snurr i gymnastiken. Som namnet antyder så innebär det att en reva i ett knäligament eller brosk har uppstått. Skadan kan variera från en liten bristning till totalt avsliten. 

Beroende på hur illa det är och var skadan är så kan bristningen antingen läka på egen hand eller genom en operation. Återhämtningen tar längre tid, runt åtta veckor. 

Dislokation - Knäet är ur led

Det finns två olika sätt som knäet kan gå ur led på. Det första är mellan det övre skelettbenet och det undre och det andra är förskjutning av själva knäskålen. Knäet kan gå ur led vid en hård stöt som en spark mot knät i fotboll eller ett slag med en hockeyklubba.

Ett vanligt tecken på en knäled eller knäskål som är ur led är när du hör ett poppande ljud som uppkommer när benet hoppar ur sin ledhåla. Efter det så kan du märka hur benet är onormalt böjt. Det är viktigt att inte flytta på knät när detta händer. Läkare kan vanligtvis värdera hur illa det är och sedan minska skadan eller helt sätta tillbaka knäleden eller knäskålen.

Det kan allt i allt ta runt ett år för ett knä som varit ur led att läka om idrottaren inte har lidit av skador på nerverna eller blodkärlen.

Fraktur

Sist men inte minst så har vi knäfraktur. Detta är en väldigt ovanlig skada i sport eftersom den innebär ett hårt slag mot knäskålen. Hur illa det är kan variera mellan allt från en liten spricka till att den är helt delad.

Om din knäskål är krossad så kan en omedelbar operation eller implantat vara nödvändigt. Oavsett vilket så kommer du behöva gips på knät för att förhindra att saker och ting rör sig för mycket. Samtidigt ska man komma ihåg att vanlig kontaktsport normalt inte orsakar så här mycket skada. Den stora risken uppstår när man utövar bilsporter i hög hastighet.

Så förhindrar du skada

De flesta skador uppkommer normalt som en del av en olycka. Men det betyder inte att du inte kan förbereda dig så du kan förhindra allvarliga olyckor eller skador. Uppvärmning och träning hjälper mycket med flexibiliteten och styrkan inom vanlig sport. Det är alltså aldrig bra att tävla utan att stretcha först.

Å andra sidan, om du redan känner att något kanske är fel med ditt knä – det kanske känns ömt eller du har träningsvärk – då är det nog bättre att hoppa över tävlingen denna gång. Det är därför som läkarna alltid säger "Lyssna på din kropp.”

Källor:

Den hurtigste forsendelse

Behandlingstiden er 1-3 hverdage. Den estimerede leveringstid er mellem 7-10 hverdage.

Den bedste kundeservice

Tilgængelig 7 dage om ugen

Miljøvenligt

Vi bekymrer os om miljøet og gør, hvad vi kan for at være så bæredygtige som muligt.